Nie od dziś wiadomo, że zdrowe odżywianie jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właściwie skomponowane posiłki dostarczają energii i cennych składników odżywczych. Służą utrzymaniu dobrej kondycji zdrowotnej, co ma bezpośredni wpływ na wyniki w pracy oraz rozwój kariery. Natomiast błędy żywieniowe – nawet te najbardziej podstawowe – mogą doprowadzić do takich kłopotów, jak przewlekłe zmęczenie, pogorszenie kondycji, trudność w zapamiętywaniu i przyswajaniu wiedzy, dekoncentracja. Mimo, iż to, co jemy jest bardzo indywidualną kwestią każdego z nas, to dobrze zaprojektowane biuro i wewnętrzna polityka firmy pomogą osiągać wymierne korzyści w tym aspekcie, poprawiając nawyki żywieniowe pracowników. Wspomaga to poprawę ich zdrowia, jakości życia, produktywności, kondycji fizycznej i psychicznej.
Budynek biurowy jest odpowiedzialny za prawidłowe wzorce żywieniowe u jego użytkowników, zaś strategie projektowe w środowisku biurowym powinny zwiększać dostęp do zdrowej żywności, umożliwiając dokonywanie bardziej świadomych wyborów żywieniowych. W przypadku, gdy istnieje możliwość zakupu jedzenia bądź posiłków na miejscu, niezwykle istotne jest ich prawidłowe oznakowanie. Pozwala to kontrolować ilość spożywanych makro- i mikroelementów, jak również unikać niepożądanych składników osobom na nie uczulonym. Nie bez znaczenia jest również promocja zdrowych produktów, w szczególności warzyw i owoców, których konsumpcja, jak pokazują badania, wciąż jest zbyt niska. Ograniczenie sprzedaży napojów gazowanych, fast food, żywności wysoko przetworzonej i niewiadomego pochodzenia – to również przykłady wspierania zdrowych wyborów i promowania zdrowych zachowań żywieniowych.
Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również to, gdzie i jak jemy. Z całą pewnością w interesie pracodawcy jest zapewnienie pracownikom miejsc do spożywania, przygotowywania i przechowywania posiłków oraz organizowanie wspólnych przerw na lunch. Wiąże się to ze zwiększeniem interakcji wśród pracowników, co pozwala na powstanie więzi oraz zachęca do tworzenia dobrych nawyków żywieniowych. Badania pokazują, że zmiana indywidualna jest bardziej prawdopodobna, gdy występują warunki i wpływy środowiskowe dostosowane do wspierania indywidualnych zachowań.
Możemy podjąć następujące działania, aby nasze biuro aktywnie wspierało poprawę nawyków żywieniowych:
- systematyczna edukacja pracowników w kwestiach zdrowych nawyków żywieniowych,
- wprowadzenie wewnętrznej polityki promującej zdrowe nawyki żywieniowe,
- budowanie lokalnych partnerstw z producentami ekologicznej i zdrowej żywności.
Praktyczne wskazówki do zastosowania:
- promocja i zachęcanie do spożywania warzyw i owoców,
- dołączenie tabeli wartości odżywczych, składu oraz informacji o alergenach do wszystkich pozycji w kartach menu i na opakowaniach produktów,
- zapewnienie dedykowanych miejsc do spożywania posiłków,
- stworzenie i wyposażenie miejsc, w których każdy z pracowników może przygotować posiłek i przechowywać jedzenie w bezpiecznych warunkach,
- zwiększenie dostępu do zdrowej żywności,
- włączenie do menu posiłków uwzględniających diety wegetariańskie, wegańskie, gluten-free itd.,
- zachęcanie do mycia rąk przed każdym posiłkiem,
- ograniczenie dostępu do słodkich napojów gazowanych, fast food oraz żywności wysoko przetworzonej.
- Poprawa nawyków żywieniowych pracowników.
- Profilaktyka chorób przewlekłych.
- Zmniejszenie ryzyka zachorowania pracowników na wszelkiego rodzaju schorzenia.
- Poprawa samopoczucia.
- Zmniejszenie absencji spowodowanej złym stanem zdrowia.
- Podkreślenie odpowiedzialności firmy.
- Innowacyjność.
WELL BUILDING Standard v1 Q1 2018